Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spaanse verwerker diepvriesgroenten kiest voor Nederlandse betrouwbaarheid

Voor het Spaanse Alimentos y Derivados Navarra heeft Nedpack vier compacte, hightech verpakkings- en palletiseerstraten gerealiseerd. Elke straat heeft een capaciteit van 18 dozen per minuut. De oplossing is geplaatst in het gloednieuwe onderkomen van de leverancier in diepvriesgroenten.

Met de ingebruikname van een hagelnieuwe verpakkingshal en een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn in Fustiñana, Spanje, zet Alimentos y Derivados Navarra, een nieuw zusterbedrijf van Congelados de Navarra, een belangrijke stap naar verdere optimalisatie van haar logistieke processen. Het kloppend hart in het nieuwe onderkomen van de verwerker en verpakker van diepvriesgroenten wordt gevormd door een kwartet compacte verpakkings- en palletiseerstraten, ontworpen en geïnstalleerd door Nedpack uit Harderwijk. Het ingenieuze systeem verwerkt per straat 18 dozen per minuut en brengt daarmee de productiviteit en leversnelheid van Alimentos y Derivados Navarra op een hoger niveau.

Compacte opstelling

Het nieuwe systeem telt 4 productielijnen, 4 palletiseermachines en 8 productliften, waarvan 4 voor lege dozen en 4 voor volle dozen. De lege dozen, die - net als de lege pallets - uit hygiëneoogpunt in een aparte ruimte zijn opgeslagen, worden met behulp van een lift naar een hoogte van 3.700 mm gebracht en naar de andere kant van de verpakkingsstraat getransporteerd. Daar worden ze via een valkoker naar een case packer gebracht, gevuld en opnieuw via een lift op hoogte gebracht en naar de palletiseermachines gevoerd.Door gebruik te maken van liften blijft de kostbare vloeroppervlakte beschikbaar voor heftruckverkeer, is de bereikbaarheid van de verpakkingslijnen vergroot en wordt een uiterst compacte opstelling verwezenlijkt.

Maximale flexibiliteit

De aanvoer van lege pallets geschiedt eveneens automatisch. Stapels lege pallets worden in het systeem ingevoerd en naar een van de vier palletmagazijnen getransporteerd. Daar worden de pallets automatisch afgestapeld, waarna een lorry ze een voor een ophaalt en naar de gewenste palletiseermachine brengt. Alimentos y Derivados Navarra heeft hierbij de mogelijkheid om pallets op een moederpallet te plaatsen om verstoringen in het automatisch hoogbouwmagazijn te voorkomen.De dozen worden gepalletiseerd met behulp van een zogeheten Apron Robot, die de producten nauwkeurig volgens het door Nedpack gepatenteerde formeersysteem al dan niet met spaties in een rij formeert. De rij wordt vervolgens op een plaat geschoven en op de gewenste positie boven de pallet gepositioneerd.Doordat de positie per rij vrij te programmeren is, biedt het systeem een maximale flexibiliteit en kunnen verschillende producten en patronen worden verwerkt. Daarbij is het zelfs mogelijk om in de langsrichting van het systeem spaties te creëren.

Groeimogelijkheden

Na het palletiseren worden de pallets via een rollenbaan naar een palletdubbelaar getransporteerd. Deze plaatst halfhoog gestapelde pallets op elkaar, waarna de pallets automatisch worden voorzien van wikkelfolie en een palletlabel.Doordat hier gebruik wordt gemaakt van een ringwikkelaar kunnen ook de gestapelde pallets toch afzonderlijk worden gewikkeld. De complete pallets worden uiteindelijk naar het hoogbouwmagazijn getransporteerd, waar ze op afroep beschikbaar zijn voor uitlevering.Indien gewenst kan het systeem in de toekomst worden uitgebreid met een vijfde verpakkingslijn en palletiseermachine. Naast de huidige verpakkingshal is er bovendien ruimte voor nog eenzelfde verpakkingshal, zodat er op termijn 10 palletiseerrobots geplaatst kunnen worden.

Op June 3, 2010