Artikel afbeelding

Automatiseren met een CoBot

Een CoBot is een collaboratieve robotarm die met en naast mensen kan werken. Deze robotarmen hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zodat ze niet afgescheiden hoeven te staan van mensen.

Bijna elke repetitieve taak kan worden geautomatiseerd met een CoBot. Omdat ze klein zijn kunnen ze werken in krappe productieomgevingen. Ze zijn makkelijk en snel door iedereen te programmeren, zonder tussenkomst van een (PLC) programmeur. Er zijn veel accessoires, zoals grippers en sensoren, maar ook gereedschappen te krijgen, waardoor een CoBot gebruikt kan worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. Denk daarbij aan schroeven, polijsten en lassen, maar ook aan allerlei pick & place taken, zoals het beladen van verwerkingsmachines of transportbanden.

CoBots zijn kleiner, lichter, flexibeler en goedkoper dan grote, industriële robots. Daardoor ligt de ROI ook veel lager: een CoBot kan zich al in 195 dagen terugverdienen. Afhankelijk van het productieproces en de toepassing waar de CoBot voor wordt ingezet kan dit op 2 manieren. Enerzijds kan het kostenbesparend zijn, doordat de robotarm (vaak fysiek belastende) taken overneemt van werknemers. Anderzijds doordat met behulp van de robotarm de productie hoger ligt met hetzelfde aantal mensen.

Zeker voor productieomgevingen die te maken hebben met korte series of een tekort aan werkkrachten, kan een CoBot uitkomst bieden. Een Cobot is door zijn lage gewicht en geringe omvang makkelijk verplaatsbaar en door de intuïtieve interface snel in te zetten voor verschillende taken binnen één productievloer.

Op February 22, 2018